Submariner Eta Saat


  • İlk dalış saatini kimin ürettiği hakkında bir fikrimiz var mı? Bu soruya pek çok sayıda farklı yanıt gelebilir. Haydi dalış saatlerinin tarihini birlikte inceleyelim ilk kimin bu saatleri çıkardığını, neden isminin dalış saati olduğunu öğrenelim.

    1926 yılında Rolex bir saati piyasaya sunuyor. Bu saatin en önemli özelliği ise suya dayanıklı bir şekilde inşa edilmiş olmasıdır. Bu saatin patentini Rolex almıştır ve tüm markalara öncü olmak istemiştir. Bu saat tasarlanırken arka kapağı ile kurma tepesi vidalanmış ve contalar ile de suya karşı dayanıklı olmasi sağlanmıştır.

     

    1927 yılında Ingiliz Mercedes Gleitze bu saati boynuna takarak Manş Denizini geçmeyi denemiştir. Bu sırada boynunda olan saat ise Rolex’in Oyster modelidir. Bu deneme sayesinde Oyster modelinin saatlerce suyun içinde kullanılıp su geçirmeyecek potansiyelde olduğu kanıtlanmış oldu. Bu tarihten itibaren birçok marka dalış saati çıkartmıştır ancak dalış saatlerinde yine en önemli yenilik Rolex’in 1950’li yıllarda tanıttığı Submariner olmuştur.

     

    Bu saatler üretildiği zaman 200 metreye kadar su geçirmez özellikte üretilmiş olup şimdilerde ise bu özelliği 200 metreye kadar çıkarılmıştır. Bu modelin teknik yapısı sahip olduğu özellikler bugünlerde çıkarılan birçok dalış saatine referans olmuştur.  Bu modelin içerisinde dalış sürelerini ölçmek için dönel bezel bulunmaktaydı.

     

    Deniz alanında yürütülen çalışmaların artması nedeniyle dalış saatlerine olan ilgi artmıştır. Bu talep petrol ve doğalgaz çıkartmak için kurulan offshore inşaat çalışmalarını ya da boru hatlarının inşaatını yapan kişiler tarafından gelmektedir. Aynı zamanda su altı komandoları da düşünülerek bu saatler yapılmaktadır. Zaman geçtikçe çoğu insanda su altı sporlarına ve dalışa karşı duyulan ilgi artmıştır. Bu sayede bu saat büyük bir ilgi ile karşılanmış ve hâla çok fazla satılmaya devam etmektedir. Dalış yapmayı hobi haline getiren kişiler son zamanlarda bu saatlere büyük ilgi göstermeye başlamıştır. Hem spor hem şık görünümü sayesinde profesyonel dalgıç olmayan insanlar tarafından da rahatlıkla tercih edilmektedir.

     

    Dalgıç Saatlerindeki Su Geçirmezlik Ne Anlama Gelmektedir?

    Dalgıçlar için suyun altında geçirdikleri süreleri hesaplamak çok önemlidir. Suyun altındayken bile çalışan bir saate duydukları ihtiyaç giderek artmaktadır. Bununla birlikte Rolex’in çıkarttığı Submariner saatler bu ihtiyacı karşılamaya yönelik olarak çıkartılmıştır. Su geçirmezlik lüks bir özellik olarak kabul edilse bile bu saatler piyasaya sunulduğu an herkes için vazgeçilmez bir duruma gelmiştir.

     

    Saatin kasasına su sızması hemen hemen her saat için olumsuzluk yaratmaktadır. Saatlerin içerisinde aşınmayı önleyici bir mekanik yağ bulunaktadır. Saatin içerisine sızan bu su bu yağ tabakasına zarar vererek saatin aşınmasına neden olmaktadır. Saatlerin içindeki Quartz mekanizmalar enerjilerini güneşten ya da pilden sağlamaktadır. Saat su geçirdiği anda bu enerji kaynağının elektrik devreleri zarar görür ve saatin çalışmasını sonlandırır.

     

    Dalgıç saatlerinin üzerinde yer verilen metre cinsinden su geçirmezlik ibaresi genelde yanlış anlaşılmalara sebep olmaktadır. Bu ifade sadece saatlerin belirli bir derinlikteki basınca dayanıklı olarak üretildiği anlamına gelir. Örneğin 30 metreye kadar su geçirmezlik garantisi bulunan saatler 3bar basınca dayanıklı olarak kabul edilir. Bu nedenle bu saatleri yağmur yağarken veya ellerinizi yıkarken kullanabilirsiniz. Ancak bu saatleri tazyikli su altına sokmamaya gayret etmelisiniz. Biraz tazyikli suyun altında bu 3 barlık basınca kolaylıkla ulaşılabilmektedir.

     

    Yine benzer bir durum ise şudur: Yüzme, rafting, sörf ya da jet ski gibi su geçirmezliğin sınırlarını zorlayan sporları yapacak olan kişiler kesinlikle 100 metreye kadar yani 10 barlık bir basınca kadar dayanabilecek saatleri tercih etmeliler. Submariner ilk çıktığı yıllarda 100 metreye karşı suya dayanıklı olarak üretilse de sonradan bu özelliği artırılarak 300 metreye kadar koruma sağlanmıştır. Dalgıç saatleri düzenli olarak kontrol edilmelidir. Garanti süreleri takip edilmeli ve herhangi bir arıza durumunda hemen fark edilerek kısa süre içinde aldığınız yere bildirilmesi gerekmektedir.

     

    Dalgıç Saatlerinde bulunan en önemli 5 özellik nedir?

    En az 200 metreye (20 bar basınca) kadar su geçirmezlik garantisi

    1 dakikalık ve 5 dakikalık markörlere, aynı zamanda tek yöne dönen bezele sahip olma özelliği

    Saatlerin su altında rahat ve güvenilir bir biçimde okunabilmesini sağlayan parlak ibreler ve endeksler bulunması

    Saniye ibrelerinin parlak ve belirgin olması

    Kapalı halde bulunan saat kordonunun 1 dakika süresince 40kg yükü taşıyabilme özelliği

     

    Replika Saatlerin Gözünden Rolex Submariner Serisinin Özellikleri

    Rolex, Submariner serisinin replika saatleri de orijinalleri gibi oldukça sağlam ve fonksiyonel bir şekilde tasarlanmaktadır. Zaman içerisinde yeniden tasarlanmış olsa bile 1953 yılında çıkarılan asıl modeline sadık kalınmıştır. Üzerinde çok fazla oynama yapılmayan bu seride çok fazla farklı renk seçenekleri mevcuttur. Rolex marka saatler pahalı saatler olduğu için yalnızca belirli kesime hitap edebilmektedir. Fakat teknolojinin gelişmesiyle birlikte Rolex saatlerin de çok kaliteli replikaları üretildiğine şahit olmaktayız. Şimdi bu seriye biraz göz atalım özelliklerine bir bakalım ve replika saat tercih edip edemeyeceğimize değinelim.

    Submariner saatler altın ve çeliğin inanılmaz uyumu içerisinde elde edilmiş olan her ortamı muhteşem güzellikte tamamlayabilme özelliğine sahiptir. Bu saatler bir tasarım harikası olup Oyster saat koleksiyonunun en güzel parçalarından biri sayılabilecek niteliktedir. Kadranları saatlerin iyi okunabilmesi açısından özel olarak tasarlanmıştır. Saat imleri 18k altından meydana gelmiş olup bu sayede zamanla kararma olasılığının önüne geçilmiştir. Kadranları el işçiliği ile yapılmış olup Rolex tarafından tasarlanır ve üretim aşamasına geçilir.

     

    Saatlerdeki Oyster bilezik kısmı hem bu saatlerin kolay kullanılabilmesini sağlamıştır hem de dayanıklılık özelliğini artırmıştır. Saatlerin su altındayken kazara açılmasını önleyen Oysterlock adında bir toka kullanılmıştır. Ayrıca isteye bağlı olarak, saat kullanıcılarının bu saatleri elbiselerinin üzerine de rahatlıkla takabilmesi için özel olarak tasarlanmış Glidelock kilit ile donatılmıştır.

     

    Bir saatin dalgıç saati sayılabilmesi için ISO 6425 sertifikasına sahip olması ve ISO 6425 standardında belirtilen şartları yerine getirebiliyor olması gerekmekteydi. Yani piyasada satılan saatlerin çok azı dalgıç saati olma niteliğine sahiptir. Dalgıç saatlerinde bulunması gerekli olan en önemli özellik, saati kullanan kişinin 60 dakikaya kadar süre belirlemesine imkân sağlayan bir mekanizmaya sahip olmasıdır. Bu mekanizma ya dönen çerçeve şeklindedir ya da dijital ekran şeklindedir. Bu sürenin belirlenebilmesi dalgıçlar açısından çok önemlidir. Çünkü ekranda yazılan bu süreye bakılarak oksijen ve dalış süresinin hesaplanabilmesi ve yararlanabilmesi gerekmektedir. Bu özellik sayesinde su altında yaşanabilecek her türlü olumsuzluğa karşı önceden önlem alınmış olacaktır. Bu mekanizma kişilerin hayatı için çok yüksek derecede bir öneme sahiptir ve asla bozulması söz konusu olmamalıdır.

     

    Ayrıca dalgıçlar suyun altındayken kadranda bulunan yazıları rahatça okuyabilmeliler, üretilen saatler bunlara olanak tanıyacak nitelikte üretilmelidir (göstergeler karanlıkta 25 cm ya da 10 inçte görülebilmelidir) Tuzlu suyun altındayken çalışabilir nitelikte olmalıdır ve bu konuda çeşitli testlerden geçirilmelidir. Darbelere, sıcaklığa, aşınmaya ve korozyona dirençli olacak şekilde üretilmiş olması gerekmektedir. Bu özellikler Rolex Submariner modelinde tamamıyla yer almaktadır.

    Replika sektörünün gelişmesiyle birlikte saat severler, saatlerin orijinal özelliklerinden ve kalitesinden kayıp yaşamadan saat sahibi olabilmektedirler. Siz de replika saatler sayesinde sevdiğiniz markaları daha ucuz fiyatlara satın alabilirsiniz.

Yukarı Git
Size bir kampanya haberimiz var!
Sepetinizde ürün bulunmamaktadır